Even een berichtje van het land...

Intussen zijn bijna alle voorjaars gewassen verdwenen uit de kas. In plaats daarvan worden er zomergewassen geplant, zoals de komkommers, courgettes en bonen. De tomaten staan al iets langer, deze zijn lekker aan de groei.

Afgelopen week is er eindelijk hemelwater gevallen, dat konden we goed gebruiken. Twee dagen daarvoor zijn we begonnen met beregenen en hebben we bijna een heel rondje over de tuin gemaakt. Er is bij ons nu ongeveer 18 mm gevallen. Vanochtend was het weer droog genoeg om met de trekker het land op te gaan en zijn we gelijk begonnen met schoffelen. Nu is het aan de orde om dit goed bij te houden, anders loopt het uit de hand. Ook het wieden van onkruid met het wiedbed is van start gegaan.

Twee jaar geleden hebben we 100 preiplanten geselecteerd van een zaadvast herfst ras. Afgelopen jaar hebben we deze uitgeplant op een bedje achter de kas daar zijn ze mooi tot bloei gekomen. Aan het eind van het seizoen hebben we er zaad van kunnen oogsten. Afgelopen winter hebben we met de studenten uit de praktijk een workshop gevolgd bij De Zaderij. http://www.zaderij.nl  Tijdens deze workshop is ons preizaad geschoond. Dit voorjaar is een deel van het zaad op een bed in de kas gezaaid. We doen dit ieder jaar maar nu met "bedrijfseigen zaad". Als de prei plantjes ongeveer potlood dikte hebben worden ze buiten uitgeplant en in de herfst geoogst voor consumptie. Maar voor de oogst selecteren we weer honderd planten, zodat we volgend jaar weer zaadjes kunnen oogsten.

Wij zijn ervan overtuigd dat er in bedrijfseigen zaad een "geheugen" zit die de samenwerking met de bodem en het klimaat ondersteund. Als je dit keer op keer doet zal het gewas steeds makkelijker gedijen op jou bedrijf.

       

            « Eind AprilHome |   » Begin juni 2015        

   

Geen reacties

Emoticons
Om automatisch gegenereerde spam te voorkomen moet u eerst de volgende vraag beantwoorden voordat u een reactie achter kunt laten.