Archief tuindagboek

kleur in de tuin

Het plukseizoen is eindelijk weer aangebroken, de muurbloem die als eerste haar bloemen liet zien en heerlijk stond te geuren is door het warme weer al weer uitgebloeid maar de Duizendschoon staat in volle bloei, een kleine zee van kleur. Ook de Akelei met haar lange sporen staat al weer een paar weken te pronken, de Lathyrus in de kas krijgt er nu ook echt zin in en geurt al heerlijk als je er langs loopt. Overal in de tuin vind je planten die hun eerste bloemen laten zien, steeds word ik weer verrast als ik er een ontdek. We hebben de afgelopen 2 weken weer boeketjes mogen maken voor de markt in Almere, het is een leuk idee dat mensen thuis van onze bloemn kunnen genieten, gegroeid door zon, regen en onze aandacht. Behalve naar de bloeiende bloemen gaat onze aandacht ook uit naar de kleine eenjarige plantjes op de fijne tuin. We hebben intussen al weer 5 bedden vol staan met verschillende soorten, daar staan ook de Dalhia's bij met heel veel nieuwe rassen. We zijn erg blij met de regen van de afgelopen dagen , de planten drinken zoveel als ze kunnen en staan er fris bij. A.s. zaterdag is de startdag van het bloemenpluk seizoen voor onze abonnees, het beloofd een feestelijke opening te worden. Na een lekker ontbijtje in de kas gaan we vroeg plukken zodat de bloemen fris op de vaas komen.

Kom maar op met die handen vol bloemen!!

Jard

19 Mei 2011

groei,groener,groter

De zon is heet en warmt de aarde al aardig op, zolang de planten genoeg water krijgen ziet de tuin er groen en
groeiend uit. In de kruindentuin met vaste planten is de Muurbloem uitbundig aan het bloeien en ze ruiken heel lekker zoet. Ook de Akelei heeft de eerste bloemen en de knoppen van de Duizendschoon staan op springen.
In de kas staat de Lavatera al tot de knieën hoog en ook de Lathyrus klimt steeds verder in het net naar de zon toe
Ongelofelijk hoe het iedere week aan het veranderen is! De Zinnia's, Violieren en Kattensnor zijn ondertussen
in de kas uitgeplant, het blijft toch spannend of ze het na het planten naar hun zin krijgen op hun nieuwe plekje.
Gelukkig staan ze er sterk en fris bij.
Nog steeds zijn we ook bezig met het opkweken en dit vraagt veel aandacht en zorg met deze hitte; staat er niks te verdrogen? Is het niet te heet? Buiten in de volle grond is 2 weken geleden voor het eerst gezaaid , alles komt mooi boven  en is al aan gevuld met Afrikaantjes en dropplant , de Leeuwenbekken  houden we nog even binnen.  Kom gerust eens kijken hoe het er op de tuin bijstaat, naar al die kleine plantjes die zulke mooie bloemen gaan dragen!
Een zonnige lente groet

Jard

28 April 2011

17 maart 2011

We zijn nu druk bezig met het zaaien. Zo'n 20 soorten staan in de opkweek ruimte, de Zinnia's staan al dapper boven de grond. Andere soorten bijv. Kattensnor hebben meer tijd nodig bij het kiemen. Elke keer ga ik toch even kijken of ze misschien al boven komen!
We moeten wel opletten  dat de muizen niet bij de zaden komen. In de kas komt de Lathyrus boven maar veel plantjes zijn doodgegaan doordat muizen de zaden weg hebben geknabbeld. We hebben snel nieuwe bij ge-
zaaid en deze goed afgedekt met een laagje zaad, een snufje peper en vliesdoek, hopelijk geven de muisjes het dan snel op.
Ook konden we buiten op de tuin de eerste Goudsbloemen zaaien. Dat we zo vroeg het land op kunnen is echt uniek, Dianne heeft dat hier nooit eerder meegemaakt. Het is zulk prachtig droog weer!
In de kruidentuin kunnen we nu ook al lekker aan de slag, alles is gewied geschoffeld en gesnoeid.
Al snel zullen de eerste Muurbloemen bloeien ,de knoppen zitten er al in.
Een ander bijzonder moment deze week was het uitbrengen van het koemestpreparaat, zo proberen we de bodem extra energie te geven in het voorjaar, de zaden en planten gaan dan stevig wortelen en worden sterk en vitaal.
Net als dat de zaadjes kiemen, kiemen bij mij nu ook mooie verwachtingen voor het komende bloemenseizoen.
Groetjes, Jard

18 Maart 2011

Winterbericht

De sneeuwkristallen zijn in de bodem verdwenen en de 2-jarigen staan onwennig te wachten op wat licht en warmte. Het is weer tijd om kiemproefjes te doen .
Zou het zaad van vorig jaar nog allemaal kiemkrachtig genoeg zijn?

De nieuwe zaadgidsen zijn binnen en de keuze is heel groot, nu is het de kunst je niet te laten verleiden door al die kleurenpracht. Toch gaan we zeken weer wat noviteiten proberen voor de variatie.

Het voorjaar begint vroeg in de kas, de Lathyrus wordt volgende maand al gezaaid.                                         Ook de vaste planten opkweek gaat al snel van start en dan is het zo weer half mei....de start van het vierde seizoen van onze pluktuin.

Kom gerust eens wandelen.  bloemengroetje

Dianne Waleson

10 Januari 2011