Tuindagboek

 

08 Juni 2015

Begin juni 2015

De meeste planten hebben genoten van de hogere temperaturen bij ons op het land. Eindelijk zijn de wat gelere kleuren verdwenen van de vruchtgewassen. De eerste courgettes en tomaatjes zijn geoogst en daar hebben we met z'n allen tijdens de koffie pauze ontzettend van zitten smullen.


Afgelopen week zijn de eerste kropjes sla buiten geoogst voor de markt in Almere. Ook in de bloementuin wordt alweer volop geoogst.

In de kuidenbakken buiten is nieuw plantgoed geplant. Dit is wat later dan normaal, door de lage temperaturen. En omdat er beregening is aangelegd. Laat de zomer maar komen! 

21 Mei 2015

Even een berichtje van het land...

Intussen zijn bijna alle voorjaars gewassen verdwenen uit de kas. In plaats daarvan worden er zomergewassen geplant, zoals de komkommers, courgettes en bonen. De tomaten staan al iets langer, deze zijn lekker aan de groei.

Afgelopen week is er eindelijk hemelwater gevallen, dat konden we goed gebruiken. Twee dagen daarvoor zijn we begonnen met beregenen en hebben we bijna een heel rondje over de tuin gemaakt. Er is bij ons nu ongeveer 18 mm gevallen. Vanochtend was het weer droog genoeg om met de trekker het land op te gaan en zijn we gelijk begonnen met schoffelen. Nu is het aan de orde om dit goed bij te houden, anders loopt het uit de hand. Ook het wieden van onkruid met het wiedbed is van start gegaan.

Twee jaar geleden hebben we 100 preiplanten geselecteerd van een zaadvast herfst ras. Afgelopen jaar hebben we deze uitgeplant op een bedje achter de kas daar zijn ze mooi tot bloei gekomen. Aan het eind van het seizoen hebben we er zaad van kunnen oogsten. Afgelopen winter hebben we met de studenten uit de praktijk een workshop gevolgd bij De Zaderij. http://www.zaderij.nl  Tijdens deze workshop is ons preizaad geschoond. Dit voorjaar is een deel van het zaad op een bed in de kas gezaaid. We doen dit ieder jaar maar nu met "bedrijfseigen zaad". Als de prei plantjes ongeveer potlood dikte hebben worden ze buiten uitgeplant en in de herfst geoogst voor consumptie. Maar voor de oogst selecteren we weer honderd planten, zodat we volgend jaar weer zaadjes kunnen oogsten.

Wij zijn ervan overtuigd dat er in bedrijfseigen zaad een "geheugen" zit die de samenwerking met de bodem en het klimaat ondersteund. Als je dit keer op keer doet zal het gewas steeds makkelijker gedijen op jou bedrijf.

01 Mei 2015

Eind April

Twee weken geleden werden hier 2 dozen bezorgd vol met snijrozen-stekken. Deze hebben een mooie plek naast het basin gekregen.

Afgelopen zaterdag is hier de start van het nieuwe bloemen siezoen geweest. Een groot deel van de leden hebben geholpen met de planten van de dalia's. Omdat iedereen er veel zin in had waren we zo maar in eens in een kwartiertje klaar, terwijl het normaal gesproken een behoorlijke klus is.
Vele handen maken licht werk!

Na een uitgebreide rondleiding was er natuurlijk nog tijd om wat bij te kletsen, 

onder het genot van allerlij lekkers.

03 April 2015

Begin april...

Het is bijna Pasen en de eerste tomatenplanten staan alweer in de grond. In onze warme opkweek hebben we zelfs een soort combinatie teelt. Dit omdat we graag nog wat kruiden willen blijven oogsten maar ook vast de cherry tomaten willen planten.

Daarnaast worden ook nog de laatste winterklussen afgerond voor het weer echt druk wordt op de tuin. Onze oude spoeltafel bij de wasplaats was helemaal weggeroest. Hier wordt nog snel een nieuwe gemaakt.

30 Maart 2015

Eind maart

Inmiddels is de hele tuin met de schudegg bewerkt en zijn alle bedden uitgereden. De uien die we 2 weken geleden geplant hebben, beginnen met uitlopen en liggen onder een vliesdoek omdat we liever niet hebben dat ze nog vorst krijgen. Nu lijkt de temperatuur de komende tijd niet meer onder 0°C te komen maar iedereen weet, april doet wat hij wil!

Deze week komt het eerste plantgoed van Jongerius voor buiten. Bij deze levering zitten allerlei soorten sla, stengelui, knolvenkel en de eerste spitskolen. Helaas voorspellen ze voor de komende week weinig droge dagen, de plantjes zullen nog even gedult moeten hebben voor ze hun worteltjes in de aarde kunnen laten groeien.

In de kas zijn we nu begonnen met het oogsten van de voorjaarsgewassen. Dit zijn bij ons de radijzen, spinazie, raapstelen, paksoi en bosjes ui & knoflook. Dit is natuurlijk genieten na de hele winter veldsla en winterpostelein geoogst te hebben.

17 Maart 2015

Poging twee....

Schudeggen

Na een aantal dagen geduld te hebben. Hebben we de schudegg weer aan de trekker gekoppeld. Vandaag kruimede de grond dankzij de schudegg mooi uit elkaar. Gelijk daarachter aan hebben we de bedden uitgereden, en zijn de uitjes geplant.

11 Maart 2015

De eerste baantjes buiten

Schoffelen

Afgelopen november hebben we 3 bedjes spinazie gezaaid op de gok. Afhankelijk van de winter hebben we dan kans op vroege spinazie in het voorjaar. Helaas is het deze winter niet gelukt, daarom hebben we vandaag de bedjes volvelds geschoffeld zodat we binnenkort spinazie kunnen planten die 2 weken geleden is gezaaid op de ouderdag, door ouders van de 1ste jaars voltijds studenten.

Schudeggen

Vandaag hebben we ook onze nieuwe aanwinst uitgeprobeerd. We hebben een nieuwe schudeg gekocht. Deze machine legt de grond zo mooi dat we daarna kunnen zaaien en planten. We hebben 2 baantjes gemaakt, maar hebben besloten dat we nog even geduld moeten hebben. Het is nog net te nat.

09 Maart 2015

Voorjaar in de kas

Er is hard gewerkt in de kas de afgelopen maand. Alle bedden zijn weer bezet met voorjaarsgewassen. In onze opkweekruimte is van alles gezaaid. Waaronder broccoli en kruiden voor buiten, maar ook tomaten, paprika´s, aubergines en pepers voor binnen.
Het is nu zaak alles tip top in orde te houden in de kas, zodat we straks met al onze aandacht en arbeid buiten aan de slag kunnen zodra de grond onze trekkers kan verdragen.

25 Juni 2011

Midzomer

Het is na een gortdroge lente een klets natte start van de zomer geweest.
Tussen de buien door Campanula en Dianthus bedden leeg geruimd, deze 2-jarigen maken weer plaats voor vaste planten en 2-jarigen voor 2012. We zitten midden in de Calendula oogst, prachtige lange stelen, zelfs de harttak was ongekend lang door al dat water. De Vaccaria (koekruid) staat als een witte en rose wolk te wuiven, en de witte reseda maakt mooie lange aren.
De Amarant, die wat te dik gezaaid is, worden wat lang en dun omdat ze moeten concurreren met elkaar en ook de Ammi (witte dille) is achteraf gezien wat te dik gezaaid.
De leeuwenbekken moeten nog omhoog komen en daar is warmte voor nodig, nog even geduld dus en korte boeketjes maken anders moet ik ze straks in het pad leggen.
De Aster hebben last van een virus die meestal met het zaad mee komt en zich openbaart als  als de planten door droogte of kou(nachtvorst) stress hebben gehad,of beschadigt zijn door opspattende gronddeeltjes na slagregens, ik hoop dat ze er doorheen groeien!
Het bed met Zinnia's ziet er veelbelovend uit en zal ons t.z.t. in Afrikaanse sferen brengen. 
De eerste Dalhia's staan in bloei, de variatie is groot dit jaar maar het is afwachten of ze ook allemaal geschikt zijn voor de vaas.

Volgende week is er veel wied werk en zal ik Jard missen maar gelukkig is over 2 weken weer van de partij!

Bloemengroet
Dianne

29 Mei 2011

hoog bezoek

Wat een bijzondere week hebben we achter de rug. Zoals jullie hieronder al konder lezen was vorige week de start dag van het bloemenplukseizoen. Alle abonnees waren uitgenodigd om in de vroege ochtend aan te schuiven bij  een sfeervol ontbijt in de kas. Hierna zijn we in stilte over de tuin gelopen, langs alle jonge plantjes naar de kruidentuin met de bloeiende meerjarigen. De ochtend was mistig begonnen maar deze nevel loste in de eerste zonnestralen snel op en stralend blauwe lucht kwam te voorschijn.
Iedereen heeft de sfeer van de tuin in zich op kunnen nemen, met de bedauwde stengels, fluitende vogeltjes en de eerste bloeiende bloemen.In het fotoalbum zie je ook nog een paar foto's, ook van alle mooie boeketten!

Na de startdag zijn Dianne en ik aan de slag gegaan voor een andere opdracht. Onze Majesteit de Koningin kwam bij onze overburen op bezoek en we werden gevraagd om een tafelstuk te maken en een boeketje aan te bieden. Zoiets maak je niet vaak mee!
Op dinsdag was het zover en heb ik het lieve seizoensboeketje aangeboden aan Koningin Beatrix, een boeketje met o.a. lathyrus, duizendschoon en verschillende soorten grassen. En allemaal geplukt op Warmonderhof!

Groetjes Jard

Volgende Pagina »

Weer naar boven